Výstavba čistého priestoru pre elektrotechnický priemysel, Slovensko

Klient

Náš klient figuruje na medzinárodnom trhu zameranom na poskytovanie elektronických výrobných služieb. Jeho výrobná divízia na Slovensku potrebovala nové priestory, v ktorých by pokračovala vo výrobe súčasných produktov, no zväčšila by objem ich produkcie. Hlavnou výrobnou náplňou spoločnosti sú káble, vodiče a rôznorodé elektronické komponenty.

Služba

Náš klient už mal skúsenosti s čistými priestormi, nakoľko aj v súčasnosti realizuje výrobu či kontrolu  vyrobených produktov v čistých priestoroch. Tentokrát však nepotreboval iba realizátora výstavby, ale dodávateľa, ktorý by premyslel všetky konštrukčné riešenia, zabezpečil vstupy, realizáciu, kontrolu počas realizácie a validáciu. Jednoducho – hľadal stavbu čistého priestoru na kľúč.

Vďaka tomu, že sme projekt riadili od úplného začiatku, vedeli sme navrhnúť optimálne riešenia a premyslieť všetky konštrukčné detaily. Pri návrhu sme mysleli na modulárnosť priestoru a možnosť úpravy triedy čistoty podla potrieb výroby klienta. Čistý priestor bol realizovaný ako vstavok v rámci výrobnej haly. Preto bolo potrebné brať do úvahy statiku a možnosti priestoru, v ktorom sme výstavbu realizovali. Po odkonzultovaní technických riešení sme začali riadiť proces výstavby.

Súčasťou riadenia bol nielen výber subdodávateľov, ale aj kontrola ich práce a jej usmerňovanie. Systém filtrácie pozostával zo zostavy FFU jednotiek s HEPA filtrami, ktoré je možné ovládať cez vlastný PLC systém prostredníctvom displeja. FFU jednotky sú v rámci každej miestnosti zapojené do vetvy, vďaka čomu je možné nastaviť parametre pre každý priestor v cleanroome zvlášť. Konštrukcia je oceľová, steny tvorí panelový systém vhodný do čistých priestorov, súčasťou panelov sú okná. Samozrejmosťou sú bezpečnostné dvere s funkciou interlock s akustickou signalizáciou v prípade otvorenia. Vizuálna signalizácia je riešená semaforom. Farby semafora signalizujú stav pripravenosti priestoru a vhodnosť vstupu personálu. Ide o dôležitý bezpečnostný prvok. V celom priestore boli použité špeciálne spojovacie materiály vhodné pre čisté priestory a prostredie ESD. Plocha cleanroomu je 262 m2. Požadovaná trieda čistoty ISO 7 bola preverená validáciou v stave mimo prevádzky aj počas prevádzky našimi skúsenými validačnými špecialistami.

PLC systém slúži nielen na nastavenie parametrov priestoru, ale aj na monitorovanie stavu výrobného priestoru. Klient dokáže po odbornom zaškolení nastaviť kritické parametre vo vlastnej réžii, prostredníctvom vzdialeného prístupu vie parametre skontrolovať aj náš technik.

V CARE OF AIR sa spolupráca s klientom nikdy nekončí v bode výstavby čistého priestoru. Klient má v našej spoločnosti nielen dodávateľa služieb, ale taktiež odbornú technickú podporu, pravidelný validačný servis a možnosť kompletnej správy filter manažmentu. V praxi to funguje tak, že o výmenu všetkých stupňov filtrácie sa stará naša spoločnosť. Vedieme si harmonogram validácií, periodických prehliadok a revízií. Jedinou starosťou klienta je dohodnutie si termínu našej návštevy a príprava priestorov na plánované práce.


Pozrite si náš modulárny čistý priestor.

Zdieľať

Care of air

Potrebujete podobnú službu aj vy?